bitki kitabı
 
 
 
 
 
     
 

cırtatan
Latince İsmi : Fructus colocynthidis
Ülkemizin her bölgesinde, çöplüklere yakın yerlerde, otlaklarda, boş arsalarda yetişen yıllık bir bitkidir. Çoban çökerten otu gibi yere yayılıcı, yoğun tüylü ve soluk yeşil renklidir.

Faydası
Çok dikkatli kullanılması gereken bitkilerden biri olan cırtatanın bilinçsizce kullanılmı sonrasında tedavisi zor enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Drog, halk arasında genellikle sinüzit için kullanılmaktadır. Bitkinin olgunlaşmış meyvelerinin dokunulduğunda dışarıya fışkıran suyu buruna damlatılmakta böylelikle sinüs kanallarındaki ifrazatın söktürülmesi amaçlanmaktadır. Bu şekildeki bir kullanım sakıncalıdır. Drogun özsuyunun direkt olarak buruna damlatılması sonucu, sinüs kanallarındaki ifrazatla birlikte, beyindeki bazı sıvıların da söktürülmesine neden olmaktadır. Basur memeleri için, bitkinin temizlenmiş toprak altı kısmı toz haline getirilir, kantaron veya keten yağı ile krem yapılıp haricen kullanılır. İşleme, hemoroit iyileşene kadar devam etmelidir. Drog, baş ağrısı, kaşıntı, böbrek ve mesane ağrıları, cilt yaraları, zehirli, böcek sokmasında yararları olmaktadır. Aşırı kullanımlarda zehirlenme belirtileri görüldüğünden dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Kullanımı
3 damla bitki suyuna 3 damla temiz su ilave edilerek ve baş çok yukarıya kaldırmadan burun deliklerine akıtılmalıdır. Bu işlem sabah ve akşam olmak üzere 2 günden fazla uygulanmamalıdır.
  İçeriği Paylaşın



 
Site içerisinde yayınlanan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi amaçlı değildir. Sağlık sorunlarınız ve tedavisi için Aile Hekiminize başvurunuz.