bitki kitabı
 
 
 
 
 
     
 

Meyankökü
Latince İsmi : Glycyrrhiza Glabra
Baklagillerden familyasından, yaklaşık ortalama olarak bir buçuk metreye kadar boylanabilen, salkım şeklinde, mavimsi çiçekler açan, sıralı ve sık yaprakları olan çok yıllık otsu bitkidir. Kullanılan kısmı kökleridir. Meyan kökü saponin, flavon, glikoz, asit çeşitli vitamin ve mineraller içerir.

Faydası
Vücuda rahatlık verir. Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır. Öksürük ve balgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür. İdrar söktürür. Mide ve bağırsaklara faydalıdır. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Vücuda serinlik verir. Kabızlığı giderir. Kanseri önlemeye yardımcı olur. İştahı açar. Antibakteriyel ve antifungal etkileri ile zararlı bakterilere ve iltihaplara karşı etkilidir. Kronik hepatit ve siroz tedavisinde oldukça faydalı olan meyan kökü antiviral etkileri ile özellikle Hepatit A ve Hepatit C hastalıklarına neden olan virüslere karşı etkilidir.

Kullanımı
Meyan bitkisinin kökleri temizlenip kurutulduktan sonra toz haline getirilerek bitkisel bir tatlandırıcı olarak ya da tıbbi amaçlarla kullanılır. Meyan kökünün dövülüp lif haline getirildikten sonra karbonat ve tarçın ile çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen meyan şerbeti, özellikle sıcak günlerde sevilerek tüketilen bir serinleticidir. Meyan kökünden elde edilen meyan balı ise, bilhassa yara tedavisi için oldukça faydalıdır. Bu özelliği ülser yaraları için de kendini gösterir. Fazla kullanılmamalıdır.
  İçeriği Paylaşın



 
Site içerisinde yayınlanan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi amaçlı değildir. Sağlık sorunlarınız ve tedavisi için Aile Hekiminize başvurunuz.