bitki kitabı
 
 
 
 
 
     
 

Lahana
Latince İsmi : Brassica Oleracea Capitata
Turpgiller familyasından iri ve kalın yapraklı bir bitkidir. Lahana C vitamini bakımından zengindir. Yapısında kükürt bulunur. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller içerir. Ayrıca içeriğinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde vardır. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır.

Faydası
Kansızlığı giderir. İdrar söktürür. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Göğüs ucu çatlaklarını giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına faydalıdır. Astımda etkilidir. Romatizma, siyatik, lumbago ve apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir. İştah açar. Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.

Kullanımı
Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse Faydası görülür. Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.
  İçeriği Paylaşın



 
Site içerisinde yayınlanan içerik bilgilendirme amaçlıdır. Tedavi amaçlı değildir. Sağlık sorunlarınız ve tedavisi için Aile Hekiminize başvurunuz.